Lokalna kuchnia czyli jaka?

Polska kuchnia ma ładne tradycje i do dzisiaj w rejonach spożywa się schematyczne, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to między innymi śledzie po kaszubsku. By je przyrządzić wypada wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i sekundę smażyć. Wlać ocet, doliczyć liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Wymieszać oraz dusić parę minut. Zdjąć z ognia oraz dołożyć ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów oraz przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy prawidłowo się zmarnują oraz przejdą smakiem marynat. Do przysmaków kaszubskich trzeba też węgorz wędzony. Jest potrawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze pochodzą z jezior Raduńskich oraz poławiane są od wieków. Drewno używane do wędzenia nadaje rybie specjalistyczny smak.
Rynek główny restauracja
Kaszuby są bardzo bogate w ryby, w następstwie tego kuchnia ta tak w wielu przypadkach je używa. Na różnorodne sposoby, często ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym rejonie Polski. Polska kuchnia bogata jest w rozmaite, dobre zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady oraz kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią i zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców oraz grzybów. W dzisiejszych czasach najczęściej zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy z pewnością rosół z kury, z którego sporządzić wolno inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do znanych polskich zup należy też krupki.

Dodaj komentarz